Viemärin tukkeutuminen on aina ikävä yllätys. Usein tukkeutuminen tuo tullessaan myös viemärin hajua. Onneksi viemäritukoksen poistoon on monia näppäriä keinoja.

Viisi tapaa avata viemäritukos

1. Puhdista lattiakaivot ja hajulukot. Jos tukos on esimerkiksi vain lavuaarin tai lattiakaivon viemärissä, puhdista se osa viemäristä johon yltät kumihanskan tai vaikkapa pulloharjan kanssa.

Pesuallas/lavuaari: Hajulukko löytyy altaan alapuolelta. Aseta astia tai ämpäri hajulukon alapuolelle ja kieritä hajulukko auki. Puhdista ja kieritä huolellisesti takaisin. Varmista liitoksien pitävyys laskemalla vettä altaaseen.

Suihku/lattiakaivo: Irroita lattiakaivon kansi ja kerää näkyvät hiusjäämät sekä muu lika kumihanskoja käyttäen muovipussiin tai astiaan. Käytä apuvälineitä, kuten rautalankaa pidemmällä olevien tukoksien pyydystämiseen!

2. Avaa viemäri kemikaaleilla. Usein viemäritukosta koitetaan avata kemikaalien avulla. Kemikaalit ovat kuitenkin usein haitallisia ympäristölle ja syövyttäviä muillekin kuin vain tukoksen aiheuttajalle, joten lue ja noudata käyttöohjeita erityisellä huolella.

3. Kokeile ruokasoodaa ja etikkaa. Kemikaaleja kevyempi ratkaisu on koittaa avata pienet tukokset ruokasoodan ja etikan avulla. Ruokasooda ja etikka ovat marttojenkin mielestä ekovinkki.

Pesuallas/lavuaari: Laske kuumaa vettä muutaman minuutin ajan. Kaada viemäriin 1dl ruokasoodaa ja sen jälkeen 2 dl väkiviinietikkaa, ja anna vaikuttaa kymmenisen minuuttia (sihisee ja kuplii). Huuhtele lämpimällä vedellä.

Suihku/lattiakaivo: Laske kuumaa vettä muutaman minuutin ajan. Kaada viemäriin 1-2 dl ruokasoodaa ja sen jälkeen 2 dl väkiviinietikkaa, ja anna vaikuttaa 10-20 minuuttia (sihisee ja kuplii). Huuhtele huolellisesti kiehuvalla vedellä.

4. Viemäripumppuakin kannattaa harkita. Avaa tukokset viemäripumpulla, mutta lue käyttöohjeet ennen pumpun käyttöä. Pumppu liikuttaa vettä viemäreissä edestakaisin ja se voi aiheuttaa ongelmia viemäriverkostossa.

5. Käytä viemärirassia tai muuta työkalua. Viemäritukokseen on saatavilla rautakaupoista kotikäyttöisiä viemärirasseja, -vaijereita tai vastaavia työkaluja, joilla tukoksen voi saada poistettua. Viemärihuollon tai puhdistuksen voi tilata myös paikalliselta ammattilaiselta.

Tarkistuta viemärin kunto välttääksesi isommat tukokset

Viemärin kunto kannattaa tukoksen avaamisen yhteydessä tai sen jälkeen tarkastaa kuvaamalla. Jo putkisto on vanha, tukos voi olla oire viemäreiden huonosta kunnosta. Vesmenin maksuton viemärikuvaus yli 50 vuotta vanhoille omakoti- ja paritaloille paljastaa putkien sisäpuolisen kunnon.

Varaa ilmainen viemärikuvaus ->